20. tammikuuta 2014

Mitkä ihmeen kalorit?

Kaloria käytetään ilmoittamaan, kuinka paljon energiaa syntyy elimistön polttaessa tiettyjä ruoka-aineita. Yleiskielessä kalorilla tarkoitetaan usein kilokaloria, 1 kcal eli 1000 cal. Noin sanotaan kaloreista wikipediassa.
   Mulle ittelleni tulee kalorista vaan mieleen merkintä jokaisessa ruokapaketissa ja jos luku on iso, se on epäterveellistä. Tän projektin aikana mun päähän on iskostunut ajatus siitä että kaikki missä on yli 200kcal/100g on pahasta. Hyi koko kalori sanakin ällöttää ja vie ruokahalun.
 Yritän nyt kuitenkin selittää teille jotenkin tätä mun kaloreitten laskemistapaa :)



Mun paras kaveri tässä hommassa on tää sivu: http://kalorilaskuri.fi/ravintosisalto , tohon vaan hakukenttää kirjotat ruuan nimen vaikka omena tai rasvaton maito tai ristorante pizza, sitten siinä näkyy ensimmäisessä palkissa paljon kaloreita on 100 grammassa. Samalla pystyy kattomaan kans hiilareitten määrän siitä keskimmäisestä, sinisestä palkista.
  Tietysti sitten vaikka jostain banaanista niin ei varmasti tiedä minkä kokonen se. Mulla ittelläni on käytössä keittövaaka jolla saan punnittua kaikki tarkasti. Sitten vaan laskimella lasken paljon kaloreita tulee. 


Esimerkki
Appelsiini painaa 70g, oon punninnu sen kuorimisen jälkeen. Kirjotan tonne nettisivun hakukenttään appelsiini ja valitsen siitä sen missä lukee appelsiini, kuorittu. Se sisältää 47kcal/100g ja 8,9g hiilareita/100g. Kalorimäärän lasken niin että ensiksi jaan 47/100, siitä saan tiedon paljon on kaloreita 1g appelsiinia. Tulos on 0,47, sitten kerron ton luvun 70 ja siitä tulee 32,9 eli toi on määrä paljon mun aplarissa on kaloreita.
   Sitten vielä hiilarit, 8,9 grammaa jaetaan 100, tulos on 0,089 ja se kerrotaan 70, appelsiinissa on 6,23g hiilihydraatteja. Eli kalorit: 32,9kcal ja hiilarit: 6,23g 



Tää ei oo siis mitään nopeeta hommaa et tiestysti jos ei haluu ihan tosi tarkkaan kirjata lukuja ylös niin sitten vaan yrittää arvioida parhaansa mukaan. Ja sama homma jos on vaikka pinaattikeitto paketti ja siinä on 400g. Katon paketin takaa kuinka paljon 100g on kaloreita ja hiilareita ja ne luvut kerron neljällä. Monissa paketeissa onneks kans nykyään lukee suoraan se määrä paljon on 100 grammassa ja sitten vielä erikseen paljon just siinä pakkauksessa on.


Oon yrittäny kans ottaa semmosen nyrkkisäännön et kaikki missä on alle 100kcal ja alle 10g hiilareita on tosi hyviä vaihtoehtoja. Sitten kaikki alle 200kcal ja alle 20g on iha siedettäviä, mut jos niitten yli menee niin mielummin kannattaa jättää väliin. Niin ja tietty jos hiilareita on tosi vähän niin sit ei haittaa vaikka kaloreita ois vähän enemmän.


Tässä viel on listattuna ruokia joita ite suosin tällä hetkellä eniten ja niitten kalori ja hiilarimäärät :)

  • Tonnikala öljyssä 140g - 196kcal/0g
  • Viili 1% 200g - 80kcal/9,4g
  • Pinaattikeitto 200g - 140kcal/13,6g
  • Gainomax proteiinijuoma 250ml - 170kcal/19g
  • Reissumies ruisviipale - 60kcal/11g 
  • Tuore ananas 150g - 80kcal/17g
  • Raejuusto, rasvaton 200g - 130kcal/4,2g
  • Rahka, maustamaton, rasvaton 250g - 150kcal/10,8g
lisäilen tohon listaan vielä lisää jos tulee jotain mieleen, ei meinaa aivot raksuttaa enää tähän aikaa illasta :D ja tietty lisää kaikkii ruokia ja niitten kalorimääriä mitä oon syöny nii löytyy tuolta ruokapäiväkirja-sivulta!
Mutta näin, jos teillä on jotain kysyttävää niin kysykää ihmeessä :)

Anabella <3

P.S. Osaisinpa mäki tehä noin hyvän ja terveellisen näköstä ruokaa ku noissa kuvissa. Mut ehkä mä rupeen kokeilee enemmän kaikkee ja tekemään oikeeta ruokaa, niin ehkä seuraavaks laitan oma tekemistä ruuista noin hienoja kuvia :)

APUAAA!! En tiiä miks toi fontti vaihtu kesken kaiken, miten sen saa muutettuu??? :((

6 kommenttia:

  1. Mikset vaan laita suoraan kalorilaskurissa siihen "määrä" kenttään sadan gramman sijasta 70g niin se laskee automaattisesti sen määrän kalorit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä kyllä oo ymmärtäny miten siihen saa vaihdettua sen määrän... :P

      Poista
    2. siinä määrä kohdassa on sellainen "muokkaa" näppäin josta voit ihan ite näppäillä sen määrän grammoja mitä söit. :) Turha tehdä asioista vaikeampia, mitä ne oikeasti ovat!

      Poista
    3. Nyt kyllä löysin sen muokkaa-kohdan mut en vaan saa sitä kalorimäärää muutettuu :// miten voin olla näin huono... noh jatkan yrittämistä, mut kiitos sun niin ainakin tiiän että siihen on mahollisuus :))

      Poista
  2. Tekisitkö pian sen päivän ruuat kuvattuna postauksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo yritän ens viikolla tehä :) tän viikon ruuissa ei vaan ollu kauheesti kuvattavaa ku oli melkee pelkkää tonnikalaa purkista, mut nyt yritän jotain luovaa saada aikaan :D

      Poista